Even iets rechtzetten

Drie keer is scheepsrecht zeggen ze. Dat was het voor mij absoluut, toen drie keer deze fout werd opgemerkt.

Het begon tijdens de gastlessen die wij geven op middelbare scholen. Bij het onderwerp klimaatverandering komt altijd dit natuurtechnische verhaal aan bod. Telkens als ik leerlingen vraag of zij het kunnen uitleggen, ontstaat er verwarring. In vrijwel alle gevallen hebben ze het mis.

Het vervolgde zich tijdens het leren voor een tentamen over media. Er was onderzoek gedaan naar algemene kennis over milieu. Merendeel van de ondervraagden verwarden oorzaak en gevolg van de twee milieuvraagstukken, of dachten zelfs dat het in beide gevallen om hetzelfde ging. Zelfs de beoefenaars van media zien het als een gebied waar verwarring over bestaat en weten zelf soms ook niet beter (Bell, 1994).

Het toppunt was toen ik tijdens mijn tentamen de vraag kreeg om het systeem te definiëren, en vervolgens even niet meer wist hoe het nou precies zat. Door alle verwarring was het bij mij ook een grote warboel geworden.

Dus nu even voor alle duidelijkheid:

De opwarming van de aarde heeft werkelijk níets te maken met de aantasting van de ozonlaag!

Advertisements
Tagged ,

2 thoughts on “Even iets rechtzetten

 1. …mocht ook jij het net als deze vele kinderen, jongeren en volwassenen nog niet helemaal op een rijtje hebben:

  I. Het gat in de ozonlaag wordt veroorzaakt door stoffen als koelmiddelen en aerosolen, voorheen in spuitbussen. De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer en bestaat voornamelijk uit ozon (O₃) en zuurstof (O₂).

  II. Klimaatverandering komt onder andere door de vele broeikasgassen in de aardatmosfeer. Deze dampkring zorgt ervoor dat straling afkomstig van de zon wordt doorgelaten, maar de door de aarde teruggekaatste warmtestraling niet meer wegkan en wordt vastgehouden. De temperatuur op aarde stijgt.

  Zo, zorg er nu maar voor dat je slimmer bent dan de gemiddelde ondervraagde en onthoud deze feitjes. En de slimsten proberen natuurlijk meteen minder broeikasgassen te produceren.

 2. Yuki Kho says:

  Ha Ralien,

  Wat een leuke schrijfstijl heb je!
  Leuke & leerzame blogs ook.

  Groetjes,

  Yuki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: