11.11.11

Precies een jaar geleden, op de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid, was ik samen met mijn Future Planet Studies-studiegenootjes druk aan het helpen als vrijwilliger bij het duurzame diner voor de Trouw Duurzame 100, ergens op de bovenste verdieping van de prachtige openbare bibliotheek in Almere (als ik het me goed herinner). Als toen al heel actief duurzaam jongere weet ik nog dat ik enorm baalde van het feit dat ik in deze positie niet mee kon praten met de enorm interessante inside gesprekken van allemaal grijze mannen in pak (ondanks dat ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad met alle leuke mensen van de organisatie).

Tijd voor een reality check. Een jaar later, een week voor de dag van de duurzaamheid, werd de nieuwe Trouw Duurzame 100 gelanceerd. Om 00.00 ‘s nachts zou deze online komen te staan, waar ik als nachtbraker natuurlijk op moest blijven wachten. Het eerste wat ik zag was een geweldige vrouw (!) op nummer 1 – heel terecht maar toch positief verrassend. Toen ik een uur later het toelichtende artikel doorlas, werd ik nog positiever verrast dan ik had kunnen hopen. In de allerlaatste paragraaf van het ellenlange artikel stond de naam van mijn collega, die met zijn 22 jaar de jongste uit de lijst was. Volledig hysterisch belde ik hem (nog net niet wakker) en overviel ik hem met een “AAAAAAAAAAAAH!!” en daaropvolgend dit geweldige nieuws. Hij was daar toch wel een beetje stil van, maar ik kon alleen maar gillen, wat een prestatie voor de jonge duurzaamheid!

Precies een jaar later vond op de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid een heel bijzonder evenement plaats: de Nacht van de Duurzaamheid. Dit keer geen afgelegen bibliotheek, maar de Heineken Music Hall in Amsterdam (’s nachts ook enigszins afgelegen, maar dat terzijde). Dit keer niet alleen grijze mannen in pak, maar allerlei verschillende mensen, variërend van jonge kinderen en vele geïnteresseerde (jong)volwassenen tot prominenten uit de duurzaamheidswereld. Dit keer geen besloten gezelschap, maar voor de verandering maar liefst 5000 mensen genietend van een mooi programma vol leuke duurzaamheid. Al met al was het een enorm enerverende avond met mooie duurzame initiatieven die zichzelf presenteerden aan “de massa” en vele inspirerende sprekers en bezoekers (en uiteraard een goed feestje).

Wat een vooruitgang in slechts een jaar tijd! Duurzaamheid is leuk. Duurzaamheid is goed. Verduurzaming gaat sneller dan je denkt! We gaan ervoor, samen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: